De wereld aan je voeten, en nu?

Zoals jullie weten ben ik afgestudeerd. Helaas heb ik er iets langer over gedaan dan de bedoeling was. Aan de andere kant, vind ik dat niet erg. Maar goed, vorig jaar was ik dus druk bezig met het bedenken wat ik nou moest gaan doen na mijn studie. Ik vond dat een hele lastige vraag.

Gisteren hoorde ik mijn vriendin over dezelfde dingen praten. En ook jongere kennissen van mij zijn zich druk aan het oriënteren op een vervolgopleiding. Ook zo'n keuze. Keuzes die voor je gevoel je leven bepalen. En wellicht is dit in zekere zin ook zo. Aan de andere kant, wil ik je even meenemen naar mijn wereld momenteel. Wellicht haalt dit wat druk weg om de juiste keuze te maken en hopelijk angst weg om de verkeerde te maken.

Reality check
Vorig jaar was ik dus al aan het stressen over het vervolg van mijn leven. Ik moest toch wel aan het werk gaan na mijn studie, maar als wat dan? Er was niets wat mij echt trok. En ergens voelde het alsof ik wel de juiste keuze moest maken. Want het is een baan. De eerste, echte grote mensen baan. En ondertussen realiseerde ik mij ook goed dat binnen het sociaal werk als vrouw zonder ervaring, je al blij mag zijn als je ergens aan het werk komt. Dus wat heb ik eigenlijk te kiezen?
Destijds wandelde ik met een vriendin en zij stelde me een aantal vragen over hoe ik wil dat mijn dag eruit ziet: 'Wil je iedere dag hetzelfde of wil je dat dagen verschillend zijn?', 'Werk je graag projectmatig?' en 'Welke doelgroepen vind je interessant?' Etc. Uiteindelijk zei ze tegen me: 'Michelle, maar je baan hoeft ook niet voor je hele leven te zijn. Je kan gerust na een paar jaar wisselen.' En dat kwam als donderslag bij heldere hemel. Ik dacht: verrek, ze heeft gelijk ook. Waar maak ik mij eigenlijk zo druk om?

Waar beland je?
In mijn geval, en die van veel anderen, ga je na je studie iets anders doen. Ik ben inmiddels support medewerker en ik moet eerlijk zeggen dat ik hier blij mee ben. En de route die ik heb gelopen was alles behalve passend bij dit beroep. Eerst heb ik toerisme gedaan aan het MBO en vervolgens dus Social Work. Natuurlijk zou je dit kunnen zien als zonde. Zonde van de opleiding of wellicht zonde van de tijd. Maar dit ervaar ik niet zo. Ik heb genoten van beide studies, leuke dingen mogen doen en veel geleerd. Het heeft bijgedragen in wie ik nu ben. En deze baan gaat mij weer andere dingen leren.

Wat wil ik je meegeven?
Ik denk dat ik vooral wil zeggen dat je niet een perfecte keuze kunt maken voor je hele leven. Je kan wel een keuze maken voor nu. Kies iets wat je leuk en interessant vindt. Waar je met plezier aan kan werken en leren. Er is nog tijd genoeg om andere dingen te leren en doen wanneer je merkt dat dit het niet voor je is. Al die vaardigheden en kennis die je opdoet brengt je iets. En dat alles is oké.

Liefs Michelle