Zelfliefde

Psycholoog
Tijdens mijn depressie was ik in behandeling bij een psycholoog. Om eerlijk te zijn had ik geen hele goede klik met deze man. Ik vond hem wel grappig, maar ik had niet het gevoel dat hij veel bijdroeg aan mijn proces. Mede door mijn studie was ik al gewend veel te reflecteren en hij had niet het vermogen, meestal, om verdiepende vragen te stellen. Desalniettemin kwam ik op een gegeven moment bij hem. Ik vroeg hem: ‘Hoe kan ik leren van mijzelf te houden?’. Hij zei: ‘Dat is iets dat komt met de jaren. Dat doe je niet op een bepaalde manier.’.

Zoektocht
Misschien dat jullie mij inmiddels een beetje kennen door mijn blogs, dus je kan je wellicht voorstellen dat ik niet tevreden was met dit antwoord. Dus mijn zoektocht ging verder. Een vriendin van mij was zelf door zo’n proces heen gegaan. Zij is overigens echt een inspiratie voor me en aangezien ik mij nu bedenk dat zij misschien ook wel wat wil schrijven, zal ik haar eens vragen binnenkort! Anyway, ik vroeg haar hoe zij het heeft gedaan. Ook zij vond dit een lastige vraag. Zij kon mij in die zin niet een concreet antwoord geven.

Wat is die liefde eigenlijk?
Kan je het leren? Ja. Mijn vriendin, maar ook ik zijn zeker voorbeelden. Betekent het dat je dan nooit meer onzeker bent of twijfelt aan jezelf? Nee, voor mij niet althans. Het betekent wel dat die onzekerheid of twijfel niet jou als persoon overneemt. Jouw liefde voor jezelf, of liever gezegd jouw goedkeuring voor jezelf, is niet meer afhankelijk van de mening van een ander of van welke resultaten je behaalt. Je bent net zo oké met jezelf wanneer je een dag rust neemt, wanneer je weer iets afzegt omdat je grens is bereikt. Er ontstaat ook een soort basisvertrouwen dat het je leven en je relaties niet beschadigt wanneer je voor jezelf zorgt. Dus is die liefde belangrijk, jazeker.

Hoe dan?
Nogmaals; Michelle, hoe heb je het dan gedaan? Ik wijk van het antwoord af, omdat ik hem lastig vind. Er waren meerdere momenten die voor mijn gevoel opbouwde naar dat moment. De eerste was een bijzonder gesprek met een wildvreemde op het vliegveld. Hoewel dit natuurlijk erg gek klinkt, was het een unieke situatie waarbij je direct een klik voelt en een interessant gesprek ontstond. Uiteindelijk vroeg hij mij: ‘Waarom verdien jij liefde dan?’. En hoewel ik niet van mijzelf hield, kon ik altijd wel goed benoemen wat mijn positieve eigenschappen zijn, dus daar ging ik. Toen ik stil viel, lachtte hij. ‘Stop maar, je bent al lang het punt voorbij.’. Ik keek hem wat verward aan. ‘Moet jij aan al deze dingen voldoen om liefde te verdienen?’. Ik bleef even stil. ‘Nee…’. Hij had gelijk. Tegen een ander zou je dat ook niet zeggen. Vanaf dat moment ben ik gaan overdenken wat onvoorwaardelijke liefde eigenlijk betekent. Ook hier kan ik nog steeds niet een heel concreet antwoord op geven. Het zijn abstracte termen. Maar één ding weet ik wel, als het niet onvoorwaardelijk is dan is het geen echte liefde. En dan hoeft het niet voor mij. Dus stel dat ik een vriend(in) zou hebben waarbij ik mijn grens aangeef en deze niet gerespecteerd wordt, dan gaat het haar niet om mij maar om wat ze bij mij halen. Daarvoor ben ik niet meer. Ik wil je met liefde alles geven. Ik wijd iedere week vele uren aan het helpen van anderen, waaronder vreemden die ik niet ken. Maar wanneer je alleen bij mij bent om van mij te krijgen, zonder respect te hebben voor degene van wie je iets krijgt, dan is de maat vol. En ik gun iedereen dit gevoel. Want geloof me, er zijn genoeg mensen die jou wel zullen respecteren en liefhebben. Met al jouw grenzen en eigenaardigheden. Onvoorwaardelijk. Zodra jij het zelf ook doet.

Praktisch handvat
Wellicht wel een concreet handvat was voor mij EBR 4 van de DRU yoga. Ik gebruikte deze terwijl ik met mijn ogen dicht visualiseerde. Wederom zien jullie hier mijn spirituele kant. Maar deze heeft mij oprecht geholpen en helpt mij ook wanneer ik mijn zelfliefde wat kwijtraak. Dus wat ik deed:
Ik sloot mijn ogen, visualiseerde mijn ziel en deed de oefeningen (ik zal een youtube link toevoegen onderaan het blog). Feitelijk gezien ben ik eerst van mijn ‘ziel’ gaan houden. Voor mij was dit makkelijker. Voor mij voelt het alsof mijn ziel uit liefde bestaat, dus hoe kan ik niet van iets houden dat alleen maar liefde is? Die ging vrij makkelijk. Later ben ik eraan gaan toevoegen dat mijn ziel eigenlijk 'ik' ben. Dit proces heeft wel langer geduurd. Ik denk circa 2/3 maanden, dagelijkse uitvoering (circa 5 minuten).

Mijn moment
Tot het moment dat ik zomaar op een ochtend in de badkamerspiegel keek. Ik keek mijzelf in de ogen. En ineens realiseerde ik mij dat ik van mijzelf hield. Dat ik ontzettend trots ben op mijzelf, hoe ik alles gedaan heb, maar ook dat die trots niet nodig is. Ik ben oké zoals ik ben. Er was een soort oergevoel onderin mijn buik die mij het gevoel gaf dat niets uitmaakte. Ik heb met enige regelmaat die dag een traan over mijn wangen gehad. Omdat ik oprecht dankbaar was voor dat gevoel. Natuurlijk hield het niet stand. Het is een proces. Maar zoals ik hierboven schreef, de EBR 4 brengt mij ook iedere keer weer terug naar dat gevoel. En daar hoef ik het zeker niet dagelijks meer voor te doen.

Uitdaging
Het kost je vijf minuten per dag. De EBR 4 is ontzettend eenvoudig en snel te leren. Je zegt bij de verschillende poses iets tegen jezelf:
1. Dit is wie ik ben. (Openen benen en armen met 1 vinger per hand omhoog.)
2. Ik buig voor jou in respect. (De buigende houding.)
3. Ik laat je alles zien dat ik ben. (Weer openen, armen hoger en 1 voet tegen de ander omhoog.)
Terwijl je dus in je hoofd het tegen jezelf hebt. Als je een tussenstap makkelijker vindt, zoals ik met mijn ziel, dan kan dat. Vervolgens ga je dan verder dat dit deel net zo goed 'jij' is als de rest.
Zie wat het doet. En als je het tof vindt, deel het dan vooral met me. Ik zou het heel leuk vinden om hierover te horen!
* Omdat ik het anders doe dan de vrouw in het filmpje, inclusief de visualisatie en zinnen bij de oefeningen, ga ik deze week een kort filmpje plaatsen op Instagram. Dan heb je nog een voorbeeld! (En ja, ondanks zelfliefde en zelfvetrouwen, zijn deze dingen ontzettend spannend om te doen.)

EBR 4 filmpje