Wat is nou echt feminisme?

Intro
Wist jij dat de meeste vrouwen tijdens hun menstruatie nog maar 53% van hun energie overhouden? 90% van de vrouwen geeft aan rust te willen tijdens hun menstruatie.
94% van de vrouwen geeft aan tijdens de menstruatie last te hebben van meer emoties, gevoeligheid en/of niet meer rationeel kunnen denken.
39% van de vrouwen vindt dat ze gewoon ‘door moet gaan’ en nog eens 41% neemt hiervoor pijnstillers in om vervolgens door te gaan.
* Onderzoek onder 1600 vrouwen.
Na al 12 jaar met vaak veel menstruatieklachten, verschillende vormen van anticonceptie(of juist geen) en meerdere keren de woorden: ‘Wat een vage klachten, nou ik zou je toch aanraden aan de pil te gaan.’ te hebben gehoord, ging ik mijzelf steeds meer verdiepen in de menstruatie van vrouwen. Tot het punt dat ik afgelopen week te horen kreeg dat ik endometriose heb. Ik schrok hier behoorlijk van. En het deed eigenlijk meerdere dingen met me: erkenning, eindelijk mijzelf begrijpen, maar ook ‘Oh shit en nu?’. Ik zal hier verder niet echt op ingaan in dit blog, maar mocht je hier vragen over hebben dan mag je me gerust opzoeken! 😊
Ik zal je even wat basis dingen van het vrouwelijk lichaam uitleggen. Onderaan het blog kan je vinden waar ik mijn info vandaan haal!

Basis (Als je al veel weet over het vrouwelijk lichaam kan je dit stukje overslaan!)

Plaatje: Natuurlijk en zeker handboek - Sensiplan blz. 20
Hierboven zie je dus het vrouwelijk orgaan. Voor de meesten zal dit bekend zijn;
Een vrouw bouwt slijmvlies(ofwel het ‘bloed’ dat de vrouw verliest tijdens de menstruatie) op vanaf het moment dat de menstruatie stopt. Het verschilt per vrouw/meisje hoeveel dagen na de menstruatie de ovulatie plaatsvindt. Dit is het moment dat het rijpste eitje wordt vrijgegeven en zich via de eileider naar de baarmoeder zal verplaatsen. Na ongeveer zes dagen zal het eitje zich in de baarmoeder nestelen indien het bevrucht is, ofwel wanneer de zaadcel van een man de kern van de eicel heeft kunnen bereiken. Als dit niet het geval is, dan zal er tussen de 12 en 16 dagen later weer een menstruatie komen.

Wat is voor mij nieuwe informatie?
Eén van de dingen die voor mij nieuw was, is bijvoorbeeld dat de eierstokken los in de buikholte liggen. Iedere maand wisselen de eierstokken elkaar af. Dus wanneer de rechter eierstok aan de beurt is, rijpen daar de eicellen. Rondom de eisprong verbindt de eileider zich met de eierstok.
Tijdens een cyclus gebeurt er van alles in het vrouwenlichaam. De temperatuur veranderd, het cervixslijm(een slijm die zich met name tijdens de ovulatie veel voordoet) neemt toe en af en ook de baarmoeder-hals en mond openen en sluiten zich. Dit gebeurt allemaal onder de hormonen oestrogeen en progesteron. Dit laatste ben ik momenteel aan het leren middels een cursus van Sensiplan. Dit is een methode voor natuurlijke anticonceptie of juist geboorteregeling. Je leert je eigen lichaam en cyclus kennen en volgen zodat je precies weet wanneer je in jouw vruchtbare dagen zit. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik dus al sinds mijn derde menstruatie veel klachten heb gehad, maar ook altijd veel bijwerkingen ervaarde van de pil en later het koperenspiraal. Het idee van mijn eigen lichaam lezen en toepassen sprak mij zeer aan. Mocht je hier vragen over hebben, stel ze vooral. Momenteel moet ik mijn laatste coachingsgesprek nog krijgen en zit ik nog volop in mijn leerfase, echter gaf de gyneacoloog afgelopen week aan dat ze erg blij was met mijn inzicht over mijn eigen cyclus en dat deze informatie haar erg hielp bij het begrijpen van mijn klachten! Dus kan ik het in ieder geval ieder meisje aanraden er toch wat meer van te weten.

Men-struatie
Wellicht hebben de vrouwen onder ons wel eens gehoord van het Menstruatie voorlichtingsinstituut. Het betrof een man, Peter de Vroed, die zich toch wat verwonderde over de cyclus van zijn vrouw en haar klachten. En dus ging hij op onderzoek uit. Eerst op haar, later op duizenden andere vrouwen van verschillende leeftijden. Ze hebben meerdere boeken geschreven waarvan ik Men-struatie heb gelezen. Ik vond de kijk op de menstruatie en de manier van omgaan met erg mooi om te lezen. Hoewel ik het niet volledig zelf heb uitgeprobeerd, probeer ik wel meerdere dingen ervan toe te passen. Ook al voor mijn diagnose.
Peter beschrijft in het boek dat de cyclus van een vrouw te vergelijken is met de vier seizoenen. De menstruatieweek betreft dan de winter. De week na de menstruatie is de lente, vervolgens de zomer en de week voor de menstruatie is herfst. Nu schrijf ik ‘week’ om het makkelijk te maken, maar iedere cyclus kan iets anders vallen qua dagen. Niet alle vrouwen zijn regelmatig.
De seizoenen, ofwel weken, hebben allemaal hun krachten en zwaktes. In de lente en zomer zijn de dagen langer en ervaren we vaak meer energie. Dat is ook zo in de ‘lente en zomer-week’. De winter is juist een seizoen om te vertragen. Wellicht herken je het bij jezelf dat je minder energie ervaart, misschien houd je er wel van om met een dekentje op de bank een boek te lezen of serie te kijken. Zo kan je menstruatieweek dus ook zien. Sterker nog, Peter en zijn vrouw Anke hebben verplicht een rustdag voor Anke ingevoerd. Zij blijft op haar slaapkamer of boven en Peter regelt die dag alles. Natuurlijk was dit voor hun ook een proces, maar Anke ging van 8 dagen menstrueren naar anderhalve dag. De reacties van andere koppels die dit toepassen geven dezelfde klanken weer. Wie wil nou niet maar zo kort menstrueren?!
Bij de indianen in Amerika was dit ook onderdeel van een respect jegens vrouwen. Tijdens de menstruatieweek schijnen vrouwen erg intuïtief te zijn. Door ze in hun rust en samen met andere vrouwen te laten, kwamen ze altijd terug met belangrijke boodschappen voor het opperhoofd.
Anyway, ik kan dit boek echt aanraden! Heel interessant om te lezen!

Feminisme
Sinds ik weet dat rusten zo belangrijk is, dat zo weinig vrouwen hun eigen lichaam begrijpen, dat anticonceptie zoveel bijwerkingen heeft, ben ik mijzelf gaan afvragen wat echt feminisme nou eigenlijk is. We hebben het altijd over gelijke kansen, dat we hetzelfde behandeld willen worden als mannen. Maar is echt feminisme niet eigenlijk dat we inderdaad dezelfde mogelijkheden hebben, maar ook respect voor ons lichaam? Het vrouwelijk en mannelijk lichaam zijn twee verschillende dingen. Zouden banen niet flexibeler moeten zijn? Een vrouw heeft in haar winterweek dus meer rust nodig, maar in haar lente- en zomerweek is haar productiviteit drie keer zo hoog waardoor ze de schade al snel weer heeft ingehaald. (hoewel dit wel uit een kleinschalig onderzoek uit een Brits bedrijf is gekomen.)
Persoonlijk ben ik van mening dat wij vrouwen ons nog steeds als vrouwen mogen gedragen. Niet omdat het moet van de buitenwereld, maar omdat onze binnenwereld dit van ons vraagt. Natuurlijk zijn er vrouwen die vrijwel geen klachten hebben, super blij voor hun! Ik denk alleen dat de mogelijkheid er moet zijn voor vrouwen die wel meer naar hun lijf moeten/willen luisteren in deze periode. En ik denk in ieder geval dat iedere vrouw meer van haar eigen lichaam en dus cyclus mag weten.


Interessante info te vinden op!:
Netflix: Sex explained – birth control
Menstruatie voorlichtingsinstituut
Sensiplan