Diabetes type 1 - Noortje

Hi! Ik ben Noortje, het nichtje (eigenlijk meer het zusje) van Michelle en zij heeft mij gevraagd om iets voor haar blog te schrijven. Ik heb diabetes type 1 en het lijkt me leuk om daar wat meer over te vertellen!

De diagnose
Diabetes type 1 is een auto immuunziekte en hier kan je helaas niks aan doen. Ik kreeg deze ziekte toen ik 12 jaar was, in de zomer van 2016. Ik was toen erg mager (wat te zien is op de foto), dronk veel, moest heel veel plassen en ik was eigenlijk altijd moe en uitgeput. Toen we terugkwamen van vakantie zijn we naar de huisarts gegaan en ik werd doorgestuurd naar het ziekenhuis. Ik kreeg de diagnose diabetes type 1.

Hoe het nu gaat
Inmiddels zijn we 4 jaar verder en heb ik mijn leven hier helemaal op aangepast. De eerste periode dat ik diabetes had ging het super goed en had ik hele stabiele bloedsuikerwaardes, maar toen ik in de puberteit kwam raakte mijn hele lichaam in de war. Ik was alleen maar aan het schommelen en het ging niet goed met me. Dit was natuurlijk erg demotiverend en ik deed eigenlijk ook niks meer om mijn suikers goed onder controle te houden, want dit leek onmogelijk. Ik zat op dat moment in 4 vwo en school werd te veel voor me, waardoor ik hier nog meer stress van kreeg. Stress is een grote boosdoener voor diabetes dus hierdoor ging het nog weer slechter.
Gelukkig heb ik een hele fijne school die altijd heeft meegedacht voor oplossingen! Ik mocht 4 vwo opsplitsen in twee jaren en dit gaf heel veel meer rust. Daarnaast ben ik begin dit jaar overgestapt van het insuline spuiten met de pen, naar een insulinepomp. Mijn diabetes kreeg ik hiermee veel beter onder controle, en inmiddels gaat het super goed met me!

Fitness
Begin dit jaar ben ik begonnen met fitness dankzij mijn vriend Daan en daar ben ik hem super dankbaar voor want dat heeft echt mijn leven veranderd. Naast fitness ben ik ook bezig met voeding en deze combinatie heeft zoveel goede impact gehad op mijn diabetes. Het gezonde eten zorgt ervoor dat mijn bloedsuikerwaardes niet zo pieken en dalen, en het trainen zorgt ervoor dat mijn lichaam de insuline beter opneemt. Soms vragen mensen hoe ik de motivatie heb om zo veel te sporten en zo veel bezig te zijn met voeding, maar mijn diabetes is echt de grootste motivatie ooit. Ik zit zoveel beter in mijn vel, voel me fitter en heb veel minder stress wanneer mijn diabetes goed gaat en ik stabiele waardes heb.

Keihard werken
Het liefst zou ik natuurlijk gezond zijn en geen diabetes hebben, maar ik denk ook dat ik er veel dingen van heb geleerd en op een andere manier in het leven sta. Gezondheid is niet iets vanzelfsprekends en ik denk dat iedereen dankbaar moet zijn voor wat hij/zij heeft. Ook ben ik erachter gekomen door mijn diabetes dat als je ├ęcht iets wil, ook al lijkt het onmogelijk, het je zal lukken als je er hard voor wil werken. Toen het slecht met me ging dacht ik dat het met mijn diabetes nooit meer goed zal komen omdat voor mijn gevoel echt niks meer werkte.
Tegenwoordig zit ik (meestal) stabiel met mijn suikers en ik voel me over het algemeen super goed. Het is hard werken maar het resultaat is er en daar ben ik super blij mee en trots op!

Steun!
Ten slotte wil ik mijn lieve ouders, broer, andere familie, vrienden en iedereen die er voor me is geweest en heeft geholpen heel erg bedanken. Soms kun je je best eenzaam voelen door je diabetes en lijkt het of niemand weet hoe je je echt voelt, maar de mensen om me heen hebben me altijd geholpen en zonder hun had ik dit niet gekund!

Mij volgen?
Sinds twee weken heb ik mijn eigen instagram-pagina waar ik video's deel van mijn sporten, voeding en diabetes!
Vind je het interessant om meer te weten, check it out!