De vijf liefdestalen!

In mijn vorige blog liet ik al wat doorschijnen over mijn ietwat moeizame relatie met mijn vader.
Ik zal jullie de details besparen. Het belangrijkste is dat er ups en downs zijn geweest. Waarbij de diepste down een periode van 10 maanden was waarin we geen contact hadden. Momenteel zitten we in een up. Deze keer probeer ik hem daar te houden.

De relatie met mijn vader heeft natuurlijk ook invloed op mijn leven gehad. Tot het punt dat ik mezelf wel eens afvroeg: “wie kan er van mij houden als mijn vader dat niet eens kan?”. Mijn zelfverzekerdheid heeft daar behoorlijke klappen van gehad.
Inmiddels weet ik dat mijn vader wel van mij houdt. Ook toen wel. Ik heb veel gehad aan de theorie over the five love languages, ofwel; de vijf liefdestalen. Ik moet jullie eerlijk bekennen dat ik het boek niet gelezen heb. Dus de details ken ik niet. Het algehele beeld is mij wel bekend en ik wil jullie daar graag over vertellen. Mede omdat ik geloof dat deze theorie ook jou zou kunnen helpen om sommige moeizame relaties te begrijpen. Of dit nou met een geliefde, vriend(in) of familielid is. Het begrijpen van je eigen liefdestaal maar ook die van de ander kan ontzettend helpend zijn.

Een stukje theorie
Het origineel, engelstalig, is geschreven door dr. Gary Chapman. De beste man is een relatietherapeut die opmerkte dat mensen regelmatig dezelfde klachten over de ander uitspraken. ‘Ik voel niet dat hij/zij van mij houdt.’ waarop de ander zou reageren dat diegene niet meer wist wat nog meer te doen. Dr. Chapman besloot zijn notities van jarenlange sessies door te spitten en kwam erachter dat er categorieën zijn waar mensen behoefte over uitspreken. Dit zette hij weg in de theorie van de vijf liefdestalen.

De theorie stelt dat ieder persoon één voorkeurstaal heeft waarin hij/zij liefde geeft en ontvangt. Er kan ook verschil zijn in de voorkeur tussen het ontvangen en het geven.
De talen zijn als volgt:
- Positieve woorden
Denk hierbij aan complimenten en opbouwende woorden.
- Tijd en aandacht
Hierbij gaat het vooral om samen zijn. Leuke dingen doen en oprecht aandacht hebben voor het verhaal van de ander.
- Cadeaus
De grootte van een cadeau doet er niet toe. Het gaat om het gebaar dat je aan iemand hebt gedacht.
- Dienstbaarheid
Dit gaat vooral over meehelpen in het huishouden. Of andere kleine taakjes overnemen van een ander.
- Lichamelijke aanraking
Het spreekt vrij voor zichzelf. Maar hier gaat het om een knuffel, kus of andere soorten fysieke aanrakingen.

Voorbeeld
Om de theorie iets duidelijker te maken, zal ik opnieuw het voorbeeld van mijn vader erbij pakken. Ik heb dus momenten gehad waarin ik twijfelde aan zijn liefde voor mij. Voor mij is tijd en aandacht een belangrijke liefdestaal. Daarin heb ik ook gemerkt dat dit met name in de ouder/kind-relatie is. Ook in andere relaties voel ik die behoefte, maar blijkbaar zijn dan andere dingen ook belangrijk. Mijn vader heeft zijn liefde vooral geuit in dienstbaarheid. Denk maar aan de fietsband plakken, mij ophalen uit de stad om 3 uur ’s nachts of het timmeren van een bed.
Deze dingen waren voor mij natuurlijk ook fijn. Echter waren ze niet de dingen waardoor ik mij geliefd voelde. Doordat ik mij dat ben gaan realiseren, ben ik bewuster mijn vader gelegenheden gaan geven om zijn dienstbaarheid in te zetten. Ik vraag hem ook als eerste om met iets te helpen. Op die momenten probeer ik bewust te zijn van de aandacht, tijd en energie die hij daarmee geeft. Het heeft mij geholpen mijzelf ook beter te begrijpen, in eigenlijk alle relaties.

De reflectievragen voor deze week!
Om je voor deze week weer even aan het denken te zetten;
- Welke taal heeft jouw voorkeur?
- Is de manier waarop jij liefde geeft hetzelfde als waarop je hem het liefst ontvangt?
- In welke relatie loop jij wel eens tegen momenten aan waarin jij je niet geliefd voelt(voelde)?
- Welke liefdestalen werden er door de ander en door jou ingezet?

Wil je hier graag meer over weten?
Engelstalig, officiële site: https://www.5lovelanguages.com/
Nederlands: https://liefdestalen.nl/